Måndag 16 januari 2023
Livsmedelsverket vill höja skatten på läsk, för att minska försäljningen. Sötade drycker ökar risken för övervikt och det kan leda till flera allvarliga sjukdomar.
Det säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket [till Ekot. ](https://sverigesradio.se/artikel/livsmedelsverket-kraver-atgarder-mot-daliga-matvanor)
– Det är betydligt större risk att gå upp i vikt. Och övervikt i sin tur ökar risken för både hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och cancer.
Allt fler får dålig hälsa och övervikt av onyttig mat och dryck. Det menar myndigheten Livsmedelsverket. Därför vill de nu undersöka om det går att höja skatten på läsk och andra sötade drycker.
Om skatten på läsk och andra söta drycker höjs kommer det bli dyrare att köpa. Livsmedelsverket säger att andra länder som har höjt skatten på läsk kan se en minskad försäljning. De hoppas att det ska hända i Sverige också.
Det tycker Cancerfonden är bra, särskilt för barn och unga. Många barn och unga får i sig för mycket socker från sötade drycker. Det säger Ulrika Årehed Kågström som jobbar på Cancerfonden, [till Ekot. ](https://sverigesradio.se/artikel/cancerfonden-valkomnar-laskskatt-ett-styrmedel-som-fungerar)
– Det gör att vi minskar risken för att drabbas av övervikt. Vi vet att många barn och ungdomar får i sig ett stort enegriintag just från sockersötad dryck. Högkonsumenter unga män dricker närmare en liter läsk om dagen.
Livsmedelsverket hoppas att riskdagens ska ta upp förslaget.
Den som är arbetslös kan behöva vänta länge på att få pengar från a-kassan. En del medlemmar i fackförbundet Unionens a-kassa har fått vänta i åtta veckor.
A-kassan är en försäkring om man blir arbetslös. Med a-kassan kan man få pengar även om man inte jobbar. Väntetiderna har varit långa under hösten och vintern, och det de fortfarande.
Harald Petersson jobbar på Unionens a-kassa. Han är ledsen över att arbetslösa ska behöva vänta. Det säger han till [P4 Gävleborg. ](https://sverigesradio.se/artikel/arbetslosa-far-vanta-dubbelt-sa-lange-pa-a-kassa)
– Det är givetvis olyckligt, vi ska ju ha normala väntetider. Man ska inte behöva hamna i den här situationen.
De långa väntetiderna beror på att Unionen har testat ett nytt datasystem, säger Harald Petersson. Tiden för handläggning brukar vara fyra veckor. Men nu kan det ta åtta veckor. Väntetiderna beror också på att Unionen drabbades av en cyberattack i december.
Det är inte bara Unionen som har långa väntetider. Det var flera a-kassor som drabbades av cyberattacken. Det gjorde att system stängdes ner. Därför är det ovanligt lång väntetid hos många a-kassor.
På Unionen har de tagit in extra personal. Harald Petersson tror att Unionen kommer kunna betala ut pengar som vanligt om en månad.
– Vi i räknar med att vara i kapp om någon månad. Om man ser fram mot februari borde vi kunna vara nere på helt normala tider igen.
Kungen i Sverige heter Carl XVI Gustaf. Han blir firad i år för att han har varit kung i femtio år. En av presenterna han får är ny musik. Erik Berndalen har skrivit musiken. Han säger att det är det finaste uppdrag han har fått.
Den 20 januari är det en stor middag på slottet. Människor från alla 21 län i Sverige är bjudna. Då kommer den nya musiken att spelas för första gången. Erik Berndalen säger till Kulturnytt att det är en stor ära att få skriva musik till kungen.
– Det känns jätte, jättespännande, ärofyllt. Jag har fått beställningar tidigare. Men det här är förstås den allra största och finaste.
Den nya musiken till kungen kommer att spelas flera gånger under året. Orkestrar runt om i landet kommer att spela musiken, när kungen och drottningen är på besök. Kungen och drottningen ska resa från Malmö i söder till Luleå i norr. Den nya musiken heter Jubileumsmarschen, för Sverige i tiden.