Måndag 23 januari 2023
I lördags höll högerextremisten Rasmus Paludan en manifestation nära Turikets ambassad i Stockholm. På manifestationen brände han en koran. Koranen är muslimernas heliga skrift.
Rasmus Paludan säger att han hade manifestationen för att visa Sveriges yttrandefrihet för Turkiet. Yttrandefrihet är en grundlag i Sverige. Den gör att man har rätt att säga vad man tycker. Även saker som andra inte tycker om eller blir ledsna av.
Rasmus Paludan fick tillstånd av polisen att hålla manifestationen. Där brände han en koran. Många var arga över manifestationen. Både i Sverige och i Mellanöstern. Det har varit demonstrationer i Turkiet. Det säger Cecilia Uddén, som jobbar som korrespondent i Mellanöstern för Sveriges Radio.
– Svenska flaggan har bränts, man har bränt porträtt av Paludan. Det har hållits demonstrationer två dagar i rad utanför svenska konsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara.
Den svenske försvarsministern skulle besöka Turkiet snart, men hans besök har nu stoppats.
Sverige har tillsammans med Finland ansökt om att gå med i militäralliansen Nato. Men för att Sverige ska få gå med i Nato måste Turkiet säga ja. Det har Turkiet inte gjort. Och just nu är relationen dålig mellan länderna.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson har sagt vad han tycker om Rasmus Paludans manifestation. Han säger att i Sverige är det svensk lag som gäller. Men det är inte respektfullt mot andra att bränna en koran, säger han till SVT Nyheter.
– Jag tycker det är viktigt att säga att på samma gång som det här är lagligt i Sverige, så är det inget som regeringen tycker är respektfullt mot andra att göra.
Rasmus Paludan har bränt koraner förut. I april brände han koraner och då startade flera stora bråk i olika städer i Sverige.
Fartyget Estonia sjönk för att båten inte var kontrollerad. Estonia var inte godkänd för att resa på öppet hav mellan Estland och Sverige. Det säger Haverikommissionen som gjort en ny undersökning av fartyget. Hade kontrollen gjorts hade nog aldrig katastrofen hänt, säger kommissionen.
Estonia sjönk i Östersjön i september 1994. Det var en stor katastrof. Nästan 1 000 personer reste med färjan mellan Estland och Sverige. De flesta ombord dog. Fler än hälften av dem var svenskar. Över 850 personer dog vid olyckan.
Haverikommissionen är en svensk myndighet som undersöker stora olyckor. De har gjort en ny undersökning. De har tittat på havsbotten omkring vraket av färjan Estonia.
Det har varit många idéer tidigare om varför Estonia sjönk. Bland annat trodde några att fartyget krockat med ett annat fartyg. Eller att det varit en explosion. Men det finns inga spår av någon krock med ett annat fartyg. Och det finns inga tecken på en explosion vid fartyget. Det säger Haverikommissionen idag.
Men en kontroll av fartyget gjordes aldrig. Jonas Bäckstrand på Haverikommissionen säger till Ekot att om man kontrollerat fartyget så hade nog aldrig katastrofen hänt.
– Vi bedömer att om man hade följt regelverket, och om man hade byggt det här på ett korrekt sätt, och om man hade inspekterat det här så att man hade kunnat åtgärda eventuella brister, och om man hade varit medveten om den regel som gör att fartyget inte får gå längre än 20 sjömil utanför land, då är det rätt sannolikt att den här olyckan inte hade inträffat.
I februari är det VM i sporten draghund i Sverige. Tävlingen skulle först vara i Frankrike, men det var för lite snö där.
Draghund är en sport med hundar på snö. Hundarna drar en person som står på ett par skidor. Hundarna kan också dra en människa som står på en släde. Den som kommer snabbast fram till målet vinner.
I februari är det VM i draghundssport i Jämtland, som ligger i norra Sverige. Där ska man tävla om vem som är snabbast i världen. Tävlingen är på ett skidspår.
Thomas Wassberg var en av Sveriges bästa skidåkare för 40 år sedan. Nu jobbar han med skidspåren inför VM.
Det är lite annorlunda skidspår jämfört med en tävling bara med skidåkning, säger han [till P1 Morgon. ](https://sverigesradio.se/artikel/jamtlandska-asarna-arrangerar-draghunds-vm) Skidspåren måste vara lite rakare. De får inte ha för tvära kurvor, för då är det lätt att ramla.
– Det är väl just bansträckningen som är lite annorlunda. Om man tar slädeskörningen får det inte vara för tvära kurvor.
VM i draghund skulle ha varit i Frankrike. Men där var det för lite snö. Tävlingen fick flyttas till Sverige istället. Nu är det mycket att göra innan tävlingen börjar 27 februari.
Ninni Hjortvall jobbar på internationella draghundsförbundet. Hon säger att många människor vill hjälpa till att ta hand om alla hundar och skidåkare.
– Vi hoppas på att ungefär 350 aktiva kommer, någonstans mellan 15 till 20 länder kommer. Jag är jätteimponerad av alla människor som vill vara med och ställa upp.