Akademisk kvart: Stegen under pandemin
Har du funderat på om du rör dig mer eller mindre sedan du började jobba hemifrån?
Vi har byggt en app, Work from home movement som ger dig svar på den frågan.
Akademisk kvart: Stegen under pandemin
Jag heter Alexandra Weilenmann och är professor i interaktionsdesign och arbetar på institutionen för tillämpad informationsteknologi på IT-fakulteten vid Göteborgs universitet. Jag är väldigt sugen på att berätta om nya spännande resultat för er idag från pågående forskning. Det är helt nya saker, som vi håller på med nu. De är faktiskt inte publicerade ännu. Det är rykande aktuellt och jag tror att ni kommer tycka att det är ganska kul att ta del av det. Forskningen bygger nämligen på att vi använder oss av en app i våra studier.
Det betyder att när ni tittar på detta har ni möjlighet att ladda ner appen samtidigt ta en titt och förstå lite mer vad det är jag pratar om. Det tycker jag att ni ska göra direkt.
Appen heter Work from home movement och den finns tillgänglig både i Google Play och i Appstore. Den kan ni gå in och titta på om ni vill. Det är runt den här appen som hela det här arbetet kretsar. Idén till den fick vi i april 2020, när pandemin just slagit klorna i oss. Vi fick sitta hemma och arbeta, som så många andra i Sverige. Det var det ena zoom-mötet efter det andra.
Man satt och hade möten på distans, över video. Mötena gick i ett, det var knappt någon paus emellan. Man hade som mest tid att gå ut och hämta lite vatten eller te i pauserna.
Resultatet blev att vi knappt rörde oss. Man satt en hel dag och gick inte många steg ut i köket eller till toaletten.
På mötena sade vi: Herre Gud, nu har jag inte gått utanför dörren på två dagar, jag bara sitter här vid datorn. Man rör sig ju ingenting.
Eftersom mina kollegor och jag arbetar med klockor och ringar som samlar in information, stegdata och hälsodata av olika slag så började vi fundera.
Det finns faktiskt data som vi har tillgängligt som vi har med oss och som visar om vi har rört oss mer eller mindre.
Har det blivit någon förändring när vi har suttit hemmaunder pandemin? Så vi började fundera på vad vi kunde få ut av våra smarta telefoner och klockor som vi har med oss. Finns det någonting där som vi kan gå tillbaka och titta på? Där kom tanken kring den här appen. Att helt enkelt svara på den ganska enkla frågan: Rör vi oss mer eller mindre sedan vi började arbeta hemifrån? Det var ursprungstanken kring det här projektet. Det drog igång i slutet av mars, början av april, 2020. Det vi var intresserade av att se var vad det finns för data i de här enheterna som vi kan använda oss av för att förstå hur vårt rörelsemönster eventuellt har förändrats efter de här restriktionerna och rekommendationerna som är kopplade till corona. Vi började gräva i det för att se vad vi kunde få ut för data. Steg är en central funktion, något man ofta tittar på när man studerar rörelse och fysisk aktivitet.
Där finns det ett antal studier nu kopplade till corona där man har
försökt förstå hur fysisk aktivitet förändras när vi har fått en massa restriktioner. Men vi är den studien i världen som har gjort på ett annat sätt och inte frågar människor.
Det är den vanliga metoden i sådana här studier. Man skickar ut en enkät eller ringer runt till människor. Frågan man ställer är: Hur mycket har du rört dig tidigare? Man frågar om något som har hänt innan ett visst datum. Man får fråga: Hur mycket rörde du dig i januari förra året innan pandemin?
Det är inte så enkelt att svara på, även om man är välvilligt inställd till studierna och vill bidra.
Det vi tyckte var en lite mer intressant twist är att vi här faktiskt har data som telefonerna har registrerat under en lång period.
Om du har haft en iPhone i sju år så har du sju års stegdata samlade i din telefon. Då betyder det att vi har en fin möjlighet att titta på förändringen från ett visst datum, när man började arbeta hemifrån. Rör sig människor mer eller mindre i samband med pandemin och de restriktioner och rekommendationer om hemarbete som finns? Det är den övergripande första frågan i detta. Men vi har också en annan fråga som är väldigt central och som också kommer ge konsekvenser utöver den här coronastudien. Det handlar om hur tillförlitlig den data är som vi får när vi frågar människor om hur mycket de har rört sig tidigare eller hur mycket de rör sig under en vanlig vecka.
Det är den vanliga metoden att använda i den här typen av studier. Det kan man kanske känna själv, att om någon skulle ringa nu och fråga hur många steg du tog för två veckor sedan skulle det vara svårt att svara.
Det är inte enkelt att ge ett svar även om man vill bidra till en sådan studie. Det intressanta är att väldigt mycket av rekommendationer och hälsoråd är baserade på den typen av stora studier. Man kan få mycket material genom att skicka ut enkäter till en stor mängd människor.
Därför ville vi se, med hjälp av den här appen som vi byggde om människor tror att de har rört sig mer eller mindre under den här perioden.
När man loggar in i appen kan man fylla i att jag tror att jag har rört mig 20% mer, exempelvis.
Sedan laddar man upp sina steg, som hämtas från telefonen och efter en stund får man sitt resultat.
Då kanske det visade sig att man trodde att man hade rört sig
20% mer men i själva verket har man rört sig 10% mindre. Man kan jämföra känslan man har kring sin egen förändring med den faktiska förändringen som är registrerad i telefonen. Nu ska jag säga att det här är en pågående studie. Än så länge har vi drygt tusen användare.
Den första analysen som jag nu kommer berätta lite om är baserad på 832 användare.
När vi har tittat på datan så visar det sig att 23,5% gissar fel. De gissar i helt fel riktning när det gäller att uppskatta om de har rört sig mer eller mindre.
De tror att de har rört sig mer men har i själva verket rört sig mindre eller tvärtom.
Då är det antal steg vi pratar om.
Nästan en fjärdedel av dem som har deltagit kan inte korrekt uppskatta om de har rört sig mer eller mindre under den här perioden. Vad får den typen av resultat för konsekvenser för andra studier om fysisk aktivitet och hälsa?
Där tycker jag att det finns väldigt mycket intressant att gräva i som vi kommer fortsätta med framöver.
Vi vill försöka förstå vad det innebär om människor inte kan uppskatta rätt, vad det får för konsekvenser för andra studier.
Där tycker jag att de första preliminära resultaten från vår studie visar att vi måste tänka till lite när det gäller hur väl vi kan lita på den här typen av utsagor som människor ger själva. Alltså självskattad aktivitet.
Om vi tar en titt på hur appen ser ut.
Som sagt, ni får gärna ta en titt själva.
Alla som laddar ner appen och bidrar med sin data blir en del av vår studie.
Man ger också sitt samtycke till att man deltar i studien. På sätt och vis kan man säga att ladda ner och använda appen är som att delta i en forskningsstudie men med twisten att man får någonting tillbaka. Det blir inte bara ”tack för din medverkan” utan mer "donera dina steg till forskningen så får du se ditt resultat och den här förändringen". Du kan också se olika vyer där du bland annat kan jämföra dig med andra. Hur har min förändring sett ut sedan pandemin drog igång och hur ser den ut för andra?
Det allra första man får svara på i den här appen är om man har jobbat hemifrån under den här tiden.
Sedan får man välja i en kalender under vilken period man har jobbat hemifrån. Det har varit olika i olika yrkesgrupper.
Man börjar med att välja en period.
Sedan laddar man upp sin data.
I nuläget kan man använda Apple health, det är det vanliga om man har en iPhone. Sedan finns det Google fit, som många Android-användare har och även Garmin, som är klockor som man kan ha. Det är därifrån vi hämtar stegdatan.
När man har laddat upp sin data till oss får man efter en stund sitt resultat. Där får man då se hur förändringen ser ut, om man har rört sig mindre eller mer. Det presenteras i procent så då kan man se om man kanske har rört sig 10% mer men man kan också se det faktiska antalet steg. Man kan också se det baserat på dagar.
Ibland kan det vara så att man vet att man brukade röra sig mycket en viss dag för man hade en aktivitet som nu är inställd. Det finns möjlighet att gå in i appen och välja olika vyer för att utforska sin förändring.
Det här är, som sagt, en pågående studie. Därför är vi jättetacksamma för alla som vill vara med och bidra genom att dela med sig av sin data.
Vi har gjort en första analys nu.
En sak som är väldigt intressant, tycker jag, är att förändringen i stort inte är särskilt dramatisk.
Om man tittar på ett snitt på alla som har deltagit så ser det ut som att det i princip inte har förändrats något. Vi rör oss varken mer eller mindre.
Vi har rört oss en procent mer, men det är så lite att det inte är spännande. Men om vi går in och tittar närmare på åldersgrupper och kön ser vi plötsligt väldigt spännande saker. Bland annat är det så att åldersgruppen 18-24 den yngsta gruppen vi hade med i studien har rört sig betydligt mindre.
De tar färre antal steg per dag sedan pandemin började. Det gäller både kvinnor och män i gruppen.
Det tycker jag är ganska intressant eftersom det har varit en del diskussioner i media om att yngre personer inte följer rekommendationerna. Men här kan vi se en ganska tydlig förändring. Någonting har hänt som gör att de inte tar lika många steg. På något sätt har det blivit en tydlig förändring där som inte alls är lika tydlig i de andra åldersgrupperna. Där händer det något intressant som man kan titta närmare på. En annan intressant sak som vi har sett är en tydlig skillnad mellan kvinnor och män vad gäller huruvida pandemin har påverkat den dagliga fysiska aktiviteten. Vi kan se att kvinnor i alla åldersgrupper har minskat sina dagliga steg. I vissa åldersgrupper är det ganska dramatiska minskningar. I andra är det inte lika stora.
Männen har motsvarande ökat.
Det krävs för att det ska jämna ut sig i slutändan. Märkligt nog så blir det en väldigt liten förändring sett över hela befolkningen men det är stora skillnader mellan kön och åldersgrupper.
Det är något vi kommer titta närmare på, för att förstå mer. Där kommer det också behövas kvalitativa studier för att kunna prata med människor och försöka förstå den här förändringen. Den är så pass tydlig i vårt material.
Vi har ungefär lika många kvinnor och män som har deltagit i studien hittills så det är ganska tydligt att den här förändringen stämmer. Det måste vi gräva vidare i.
Där är vi också intresserade av att utöka vårt samarbete med folkhälsovetare och andra personer som har en annan typ av kunskap än vi har. Vi kan bara säga att såhär ser det ut baserat på den data som finns. Vi har inte kompetensen eller kunskapen kring hur det ser ut med kvinnor och mäns rörelse.
Det är inte den typen av forskare vi är så därför är det viktigt att det här är material som vi kan bidra med till andra forskare.
Vad kan man dra för slutsatser och vad får det för implikationer för folkhälsa eller andra typer av studier att skillnaderna är så stora mellan till exempel könen? När vi har använt oss av den här appen i vår forskning så har vi arbetat med något som kallas för research through design. Alltså att man utforskar ett fenomen genom att bygga någonting och genom att sätta en sak i bruk.
Vi har lärt oss otroligt mycket om den här processen. Vad händer när man släpper ut en app i det vilda, bland människor? Det uppstår en massa olika saker
så vi ser inte den här appen som en slutlig produkt egentligen. Det här är en del av vår forskning, som hjälper oss att utforska fenomen vidare. Vi ser också att det här är en typ av forskning som jag tror kommer bli väldigt viktig för många andra forskningsfält också. Där hoppas vi kunna bidra med vår kompetens kring hur man bygger system för människor
och hur man kan sätta dem i bruk så att vi kan förstå mänskliga fenomen. gu.se