Regeringen vill slopa kommunernas rätt att säga nej till vindkraft
2020-10-18 12:08:00
Regeringen vill snabbutreda om det går att ta bort det kommunala vetot när det gäller utbyggnaden av vindkraft. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skulle det leda till att fler vill investera i vindkraften.
– Skillnaden blir ju att man då följer de vanliga planeringsförutsättningarna. Där finns det en större förutsägbarhet och en större möjlighet också för de som vill investera att kunna förändra projektet under resans gång, och därmed känna sig tryggare med att göra sin investering och få vindkraftverken på plats.
Snart 500 verk har stoppats genom vetot i Sverige, enligt Bolund. Ministern menar att systemet hämmar vindkraftsutbyggnaden, genom att skapa osäkerhet för den som vill investera i energikällan. Mycket eftersom vetot också ofta kommer sent i processen.
– Det tycker vi är en osäkerhet som inte gagnar Sverige, och som vi vill ta bort, säger finansmarknadsministern.
Regeringens målsättning är att nya regler ska finnas på plats inom något år, enligt TV4 Nyheterna.
I Arvika kommun i Värmland ville ett vindkraftsbolag bygga vindkraftverk tidigare i år. Där användes aldrig det kommunala vetot, men sedan det stod klart att en majoritet skulle ställa sig bakom ett veto mot etableringen drog vindkraftverket tillbaka sin ansökan.
Peter Söderström (S) är kommunalråd i Arvika kommun, och han vill ha kvar det kommunala vetot mot vindkraft i någon form.
– Jag tror ändå att det är viktigt för kommunerna att ha kvar den här möjligheten att lägga in det kommunala vetot för det kan ju bli lägen där man behöver omvärdera. Även om man har en plan som har några år på nacken, så kan man behöva omvärdera. Så att ta bort det kommunala vetot mot vindkraft helt, det tror jag att jag är lite tveksam till, säger Söderström.