×

Ми використовуємо файли cookie, щоб зробити LingQ кращим. Відвідавши сайт, Ви погоджуєтесь з нашими правилами обробки файлів «cookie».


image

Yle Uutiset Rec, Venäjä esti somet – mitä tapahtuu seuraavaks?

Venäjä esti somet – mitä tapahtuu seuraavaks?

Instagram – bännätty. Facebook – bännätty. Twitter – bännätty. Länsimaiset uutiset – bännätty.

Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa venäläisiltä on alkanut aika kovaa tahtia vähentyä somet ja sivustot, joille enää pääsee.

Ja ollaanpa Venäjällä jopa keksitty julistaa Instagramin ja Facebookin takana oleva firma Meta äärijärjestöksi.

Ja syynähän tähän kaikkeen on se, että valtio pyrkii pitämään huolen, ettei totuus Ukrainan tapahtumista valkenisi kansalle.

Toistaiseksi nettisensuuri on ollut vasta sillä asteella, että on bännitty yksittäisiä sivustoja.

Mutta tämä ei ilmeisesti Venäjälle riitä.

Se nimittäin nuiji vuonna 2019 lain suvereenista internetistä, jonka tarkoituksena on mahdollistaa maan irtautuminen globaalista netistä.

Itänaapurilla on ollut tavoitteena pystyä tekemään tämä irtautuminen 2026 mennessä.

Ja voi olla, että sota on vauhdittanut näitä tavoitteita.

Mutta voisiko Venäjä ihan oikeasti irtautua netistä, ja miten se heidän nettinsä edes toimisi?

Internet on fyysinen rakenne.

Iso osa meidän puhelimiin ja koneisiin tulevasta internetistä kulkee merenalaisissa kaapeleissa, ja ne ovat haavoittuvaisia.

Se huomattiin esim. tammikuussa Tongalla, kun tulivuori purkautui, minkä seurauksena merikaapeli hajosi.

Ja kun tämä kaapeli meni poikki, tongalaiset eivät päässeet enää nettiin.

Näitä kaapeleita on merenpohjassa 1,3 miljoonaa kilometriä, ja ne yhdistävät maailmankolkat toisiinsa.

Pienet Tongan kaltaiset saarivaltiot voivat olla riippuvaisia yhdestäkin kaapelista, ja ne yhdistävät maailmankolkat toisiinsa.

Sen takia Venäjä ei oikein voisi irrottautua netistä kaapeleita pätkimällä.

Jos datan ensisijainen reitti katkeaa, data etsii uuden reitin.

Kaapeleiden lisäksi, joita siis Venäjällekin menee maalla ja meressä, data saadaan liikkeelle myös muun muassa satelliiteilla.

Hyvä esimerkki netin sinnikkyydestä on se, että Ukrainassa edelleen päästään verkkoon, vaikka siellä on sota, ja verkkokaapeleita on katkottu.

Vaikka iso osa Ukrainan nettikaapeleista menee pohjoiseen eli Valko-Venäjälle tai itään eli Venäjälle, niin eivät kaikki.

Sieltä menee kaapeleita myös mm. Puolaan.

Eli kaapelin katkomiset eivät oikein auta.

Todennäköisempää on se, että Venäjä lähtee hakemaan inspiraatiota Aasiasta.

Tämä rengas on Kiinan suuri palomuuri.

Kaikki yhteydet Kiinasta ulos ja sisään menevät sen kautta.

Palomuurin avulla Kiina voi kieltää tietyt nettisivut ja hakusanat.

Jos Kiinan omaan "Googleen" heittää hakuun "Nalle Puh", se pysähtyy palomuuriin, eikä haulle löydy tuloksia.

Mutta jos käytössä on VPN-yhteys, puhelimesta lähtevä tieto salataan ensin, ja data kulkee VPN-palvelimen kautta.

Tämä salattu tieto läpäisee palomuurin, koska se ei tunnista kiellettyä sanaa.

Salaus puretaan VPN:n ulkomaisella palvelimella, ja "googlaus" jatkaa matkaansa.

Kiinassa tilanne on mennyt siihen, että palomuuri ja nämä VPN:t käyvät kilpajuoksua keskenään.

Palomuuri kehittyy ja estää näiden VPN:ien toimintaa, mutta myös VPN:t kehittyvät, ja aina jollain niistä pystyy muurin läpäisemään.

Myös Venäjä voisi siis päätyä ratkaisuun, jossa yhteydet toimivat ulkomaille, mutta valtio pystyisi päättämään, mitä pääsee läpi ja mitä ei.

Venäjä on kuitenkin sanonut, että sen tavoitteena olisi oma internet, tavallaan maanlaajuinen intranet.

Ja tämä "intranet", Runet, olisi verkko, joka toimisi vain täysin Venäjän sisällä, eikä mitään liikennettä kulkisi maasta ulos.

Venäjä väittää, että se olisi testannut sitä jo onnistuneesti, mutta epäilyksiä herättää se, että länsimaissa näistä testeistä ei ole havaittu mitään.

Asiantuntijatkin pitävät todennäköisempänä sitä, että Venäjä tyytyisi globaalin internetin sensuroidumpaan versioon.

Venäjällä on enemmän hävittävää kuin voitettavaa siinä, että ne irtaantuisivat netistä, ja ehkä tämä on pelkkää puhetta.

Mut olivat Venäjän ratkaisut netin sensurointiin lopulta millaisia tahansa, selvää on se, että siellä ollaan menossa kohti rajatumpaa verkkoa, joka on entistä enemmän valtion kätösissä.

Tavallisille venäläisille tämä siis tarkoittaa sitä, että somet ja monet muut palvelut vaihtuvat kotimaisiin korvikkeisiin, riippumatonta tietoa ulkomailta on entistä hankalampaa saada, ja yhteydenpito kavereihin ja sukulaisiin ulkomailla vaikeutuu.

Mitä sää usko Venäjän tekevän nettinsä kans?

Kerro tonne kommentteihin, ja tilaa tää kanava, kun vielä voit.

Venäjä esti somet – mitä tapahtuu seuraavaks? Russia blocked social media - what happens next?

Instagram – bännätty. Facebook – bännätty. Twitter – bännätty. Länsimaiset uutiset – bännätty. Western news - banned.

Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa venäläisiltä on alkanut aika kovaa tahtia vähentyä somet ja sivustot, joille enää pääsee. After Russia started the war in Ukraine, Russians have started to reduce the number of social media and websites that can be accessed quite fast.

Ja ollaanpa Venäjällä jopa keksitty julistaa Instagramin ja Facebookin takana oleva firma Meta äärijärjestöksi. And let Russia even come up with the idea to declare the firm Meta, behind Instagram and Facebook, as an extreme organisation.

Ja syynähän tähän kaikkeen on se, että valtio pyrkii pitämään huolen, ettei totuus Ukrainan tapahtumista valkenisi kansalle. And the reason for all this is that the state tries to make sure that the truth about the events in Ukraine does not dawn on the people.

Toistaiseksi nettisensuuri on ollut vasta sillä asteella, että on bännitty yksittäisiä sivustoja. So far, internet censorship has only been to the extent that individual websites have been banned.

Mutta tämä ei ilmeisesti Venäjälle riitä. But this is apparently not enough for Russia.

Se nimittäin nuiji vuonna 2019 lain suvereenista internetistä, jonka tarkoituksena on mahdollistaa maan irtautuminen globaalista netistä. In 2019, it will introduce a law on sovereign internet, which is intended to enable the country to disconnect from the global internet.

Itänaapurilla on ollut tavoitteena pystyä tekemään tämä irtautuminen 2026 mennessä. The eastern neighbor has had the goal of being able to complete this separation by 2026.

Ja voi olla, että sota on vauhdittanut näitä tavoitteita. And it may be that the war has accelerated these goals.

Mutta voisiko Venäjä ihan oikeasti irtautua netistä, ja miten se heidän nettinsä edes toimisi? But could Russia really disconnect from the internet, and how would their internet even work?

Internet on fyysinen rakenne. The Internet is a physical structure.

Iso osa meidän puhelimiin ja koneisiin tulevasta internetistä kulkee merenalaisissa kaapeleissa, ja ne ovat haavoittuvaisia. A large part of the internet coming to our phones and machines runs on submarine cables, and they are vulnerable.

Se huomattiin esim. tammikuussa Tongalla, kun tulivuori purkautui, minkä seurauksena merikaapeli hajosi. It was noticed, for example, in January in Tonga, when a volcano erupted, as a result of which the sea cable broke.

Ja kun tämä kaapeli meni poikki, tongalaiset eivät päässeet enää nettiin. And when this cable went down, Tongans could no longer access the Internet.

Näitä kaapeleita on merenpohjassa 1,3 miljoonaa kilometriä, ja ne yhdistävät maailmankolkat toisiinsa. There are 1.3 million kilometers of these cables on the seabed, and they connect the corners of the world.

Pienet Tongan kaltaiset saarivaltiot voivat olla riippuvaisia yhdestäkin kaapelista, ja ne yhdistävät maailmankolkat toisiinsa. Small island nations like Tonga can depend on a single cable, connecting the corners of the world.

Sen takia Venäjä ei oikein voisi irrottautua netistä kaapeleita pätkimällä. Because of that, Russia could not really disconnect itself from the Internet by cutting the cables.

Jos datan ensisijainen reitti katkeaa, data etsii uuden reitin. If the primary route of data is interrupted, the data will search for a new route.

Kaapeleiden lisäksi, joita siis Venäjällekin menee maalla ja meressä, data saadaan liikkeelle myös muun muassa satelliiteilla. In addition to cables, which also go to Russia by land and sea, data is also transmitted via satellites, among other things.

Hyvä esimerkki netin sinnikkyydestä on se, että Ukrainassa edelleen päästään verkkoon, vaikka siellä on sota, ja verkkokaapeleita on katkottu. A good example of the internet's persistence is the fact that you can still get online in Ukraine, even though there is a war there, and the network cables have been cut.

Vaikka iso osa Ukrainan nettikaapeleista menee pohjoiseen eli Valko-Venäjälle tai itään eli Venäjälle, niin eivät kaikki. Although a large part of Ukraine's internet cables go to the north, i.e. Belarus, or to the east, i.e. Russia, not all.

Sieltä menee kaapeleita myös mm. Puolaan. Cables also go from there, e.g. To Poland.

Eli kaapelin katkomiset eivät oikein auta. So cable breaks don't really help.

Todennäköisempää on se, että Venäjä lähtee hakemaan inspiraatiota Aasiasta. It is more likely that Russia will seek inspiration from Asia.

Tämä rengas on Kiinan suuri palomuuri. This ring is China's great firewall.

Kaikki yhteydet Kiinasta ulos ja sisään menevät sen kautta. All connections to and from China go through it.

Palomuurin avulla Kiina voi kieltää tietyt nettisivut ja hakusanat. The firewall allows China to ban certain websites and search terms.

Jos Kiinan omaan "Googleen" heittää hakuun "Nalle Puh", se pysähtyy palomuuriin, eikä haulle löydy tuloksia. If you search for "Winnie the Pooh" in China's own "Google", it stops at the firewall, and no results are found for the search.

Mutta jos käytössä on VPN-yhteys, puhelimesta lähtevä tieto salataan ensin, ja data kulkee VPN-palvelimen kautta. But if a VPN connection is used, the data from the phone is encrypted first, and the data goes through the VPN server.

Tämä salattu tieto läpäisee palomuurin, koska se ei tunnista kiellettyä sanaa. This encrypted information passes the firewall because it does not recognize the forbidden word.

Salaus puretaan VPN:n ulkomaisella palvelimella, ja "googlaus" jatkaa matkaansa. The encryption is decrypted on the VPN's foreign server, and the "googling" continues on its way.

Kiinassa tilanne on mennyt siihen, että palomuuri ja nämä VPN:t käyvät kilpajuoksua keskenään. In China, the situation has gotten to the point where the firewall and these VPNs are competing with each other.

Palomuuri kehittyy ja estää näiden VPN:ien toimintaa, mutta myös VPN:t kehittyvät, ja aina jollain niistä pystyy muurin läpäisemään. The firewall evolves and blocks the operation of these VPNs, but VPNs also evolve, and always one of them can be used to break through the wall.

Myös Venäjä voisi siis päätyä ratkaisuun, jossa yhteydet toimivat ulkomaille, mutta valtio pystyisi päättämään, mitä pääsee läpi ja mitä ei. So Russia could also end up with a solution where connections work abroad, but the state would be able to decide what gets through and what doesn't.

Venäjä on kuitenkin sanonut, että sen tavoitteena olisi oma internet, tavallaan maanlaajuinen intranet. However, Russia has said that its goal would be its own internet, a country-wide intranet in a way.

Ja tämä "intranet", Runet, olisi verkko, joka toimisi vain täysin Venäjän sisällä, eikä mitään liikennettä kulkisi maasta ulos. And this "intranet", Runet, would be a network that would only operate entirely within Russia, with no traffic going out of the country.

Venäjä väittää, että se olisi testannut sitä jo onnistuneesti, mutta epäilyksiä herättää se, että länsimaissa näistä testeistä ei ole havaittu mitään. Russia claims that it has already tested it successfully, but doubts are raised by the fact that nothing from these tests has been detected in Western countries.

Asiantuntijatkin pitävät todennäköisempänä sitä, että Venäjä tyytyisi globaalin internetin sensuroidumpaan versioon. Experts also consider it more likely that Russia would settle for a more censored version of the global internet.

Venäjällä on enemmän hävittävää kuin voitettavaa siinä, että ne irtaantuisivat netistä, ja ehkä tämä on pelkkää puhetta. Russia has more to lose than to gain by disconnecting from the Internet, and maybe this is just talk.

Mut olivat Venäjän ratkaisut netin sensurointiin lopulta millaisia tahansa, selvää on se, että siellä ollaan menossa kohti rajatumpaa verkkoa, joka on entistä enemmän valtion kätösissä. But whatever Russia's solutions to censoring the internet are in the end, it is clear that we are moving towards a more limited network, which is even more in the hands of the state.

Tavallisille venäläisille tämä siis tarkoittaa sitä, että somet ja monet muut palvelut vaihtuvat kotimaisiin korvikkeisiin, riippumatonta tietoa ulkomailta on entistä hankalampaa saada, ja yhteydenpito kavereihin ja sukulaisiin ulkomailla vaikeutuu. For ordinary Russians, this means that social media and many other services are replaced by domestic substitutes, it is even more difficult to get independent information from abroad, and it becomes more difficult to keep in touch with friends and relatives abroad.

Mitä sää usko Venäjän tekevän nettinsä kans? What do you think Russia is doing with its internet?

Kerro tonne kommentteihin, ja tilaa tää kanava, kun vielä voit. Let me know in the comments, and subscribe to this channel while you still can.