Torsdag 19 januari 2023
Idag kom domen mot två bröder som åtalats för spioneri. De ska ha lämnat hemliga papper till Ryssland. Båda döms till långa fängelsestraff.
Den äldre brodern, som heter Peyman Kia, döms till fängelse på livstid för bland annat grovt spioneri. Han jobbade på säkerhetspolisen Säpo och inom försvaret med hemliga saker.
Den yngre brodern döms till nära tio års fängelse för grovt spioneri.
Spioneri betyder att man har fått tag på hemliga uppgifter, till exempel från ett företag eller från staten, och lämnar över dem - eller tänker lämna över dem till främmande makt.
Peyman Kias advokat säger till Ekot att han kommer överklaga domen. Tingsrätten säger att bröderna gjorde brotten för att få pengar av Ryssland. Båda bröderna nekar till att ha gjort brotten. Det säger rådman Måns Wigén.
– Båda de här bröderna har förnekat all inblandning. Och det enda som vi har kunnat hitta som motiv är just ekonomisk vinning.
Den svenska regeringen fortsätter att hjälpa Ukraina. Sverige ska skicka fler typer av vapen. Ukraina ska bland annat få stridsfordon och vapensystemet Archer.
Det här berättade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff idag. Han sa att Sveriges stöd till Ukraina är viktigt. Det betyder mycket för Ukraina. Det hjälper Ukraina att försvara sig i vinter.
– När det står och väger är det omfattande militära stödet helt avgörande. Det är uppenbart att stödet från USA och Europa har haft stor betydelse för Ukrainas försvarsförmåga. Det kan avgöra helt vem som återtar initiativet under den här vintern och vårvintern.
Sverige ska skicka vapensystemet Archer. Med det kan man skjuta på fienden från långt håll. Ukraina har länge velat ha Archer.
Sverige ska också skicka 50 stridsfordon, och robotar som man kan skjuta med för att stoppa stridsvagnar. Stödet är värt 4,3 miljarder kronor.
Det är inte bestämt när alla vapen ska skickas. Det behövs flera tillstånd för att kunna göra det. Soldaterna i Ukraina måste också lära sig hur vapnen fungerar. De måste gå en utbildning först.
Många skolor har märkt att eleverna äter mer mat vid luncherna sedan skolstarten i höstas. Det [rapporterar Svt Södertälje. ](https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/mer-skolmat-gar-at-barnen-ater-mycket-mera-mat-an-tidigare) Det kan bero på att många elever inte får lika mycket pengar hemifrån.
18 kommuner i Stockholms län har svarat på en enkät. 12 av dem säger att de har märkt att eleverna äter mer mat i skolan.
Therese Faulseit är kökschef på två skolor i Södertälje. Hon säger att förut räckte det med 75 kilo pasta till tusen portioner, men nu behövs det 90 kilo pasta.
Hon märker också tydligt att eleverna äter mer mat vissa dagar. Det är i början och i slutet på veckan.
– Måndagar och fredagar och efter lov eller studiedagar, när de har varit hemma länge.
I Salems kommun har personalen i köket märkt att många elever äter flera portioner. I Vaxholm ser man både att eleverna äter mer mat, och att det är fler elever som kommer till matsalen. I Nykvarn äter eleverna mer mat vissa dagar, visar Svt:s enkät.
Ayob Mohamed Yusuf är 15 år. Han är elev på Blombackaskolan i Södertälje. Han märker att fler äter i matsalen, och han tror att det kan bero på att många inte har lika mycket pengar eftersom det är hög inflation.
– Det har ju varit inflation och så. Jag har sett att väldigt många fler äter här i matsalen i stället för att gå till till Ica eller Lidl i närheten.
Kökschefen Therese Faulseit säger att eleverna inte får lika mycket pengar hemifrån som tidigare. Många väljer nu att äta i matsalen, istället för att köpa egen mat, till exempel hamburgare eller kebab.
– Vi har pratat med framför allt högstadieeleverna som kommer och äter oftare. Och det handlar om att de inte får lika mycket pengar hemifrån, för att gå ut och äta en kebab till exempel.