Bilbranschen kritiserar regeringens elbilspolitik
2020-11-23 06:30:00
Bilbranschen varnar nu för att försäljningen av laddbara bilar, elbilar och laddhybrider, kommer påverkas negativt av regeringens politik. Det handlar bland annat om att beskattningen för tjänstebilar ska ändras.
Bil Sweden vd Mattias Bergman säger till Ekot att den gröna omställningen kan sakta in efter årsskiftet.
– Vi ser en stor risk att den här positiva trenden viker neråt. Vi tror att de här åtgärderna kommer leda till att vi får en mindre sänkning av utsläppen, säger han.
Bil Sweden tror att försäljningen av laddbara bilar – elbilar och laddhybrider – kommer påverkas negativt. Den tidigare prognosen var att ungefär 40 procent av alla nyregistrerade bilar nästa år skulle vara laddbara. Det är ungefär tio procentenheter mer än i år.
Men nu kommer den siffran inte att bli så hög, säger Mattias Bergman.
– Det kommer ju inte att stanna upp till noll, men det kommer vara en lägre ökningstakt än tidigare, säger han till Ekot.
Flera satsningar i regeringen och samarbetspartiernas budget är bra, enligt organisationen. Till exempel satsningar på laddningsinfrastruktur och förändringar av reduktionsplikten. Men flera delar i budgeten och även ett förslag utanför får kritik.
Det handlar till exempel om planen att beskattningen för förmånsbilar (tjänstebilar) ska ändras på flera sätt, något som bland annat kan leda till att det blir dyrare att ha en laddbar sådan.
Kritiken riktas också mot att man ska få mindre bonuspengar framöver om man köper en laddhybrid och förslaget att den som köper en bil med låga utsläpp, och får en bonus för det, blir återbetalningsskyldig om bilen exporteras utomlands inom fem år.
– Det finns ingen första ägare som äger bilen i fem år, säger Bergman.
Men Miljöpartiets språkrör och finansmarknadsminister Per Bolund tror inte att försäljningen kommer påverkas negativt och han nämner till exempel de förändrade skattereglerna för förmånsbilar då.
– Nej, det tror jag är en ganska liten risk. Den stora effekt av det här förslaget är att vi inte längre ger ett skattestöd till den som köper en konventionell förmånsbil, en som går på bensin eller diesel, säger han till Ekot.
Samtidigt tar ni ju bort den här tillfälliga nedsättning för till exempel elbilar som funnits tidigare?
– Det har varit en tillfällig nedsättning. Elbilsmarknaden har utvecklats enormt mycket och det har kommit många nya modeller, som har ett betydligt lägre pris. Det gör att vi har valt att i stället använda oss av bonus-malussystemet, som ger en väldigt tydlig subvention och stöd till den som köper en elbil, och då ser vi inte att vi behöver det här extra stödet också, säger Per Bolund till Ekot.
Han säger att regeringen i stället gör flera satsningar för att öka försäljningen.
– Genom bonus-malussystemet ligger Sverige nu längst fram i EU när det gäller hur många bilar som säljs som är elbilar eller laddhybrider. Nu kommer vi stärka det systemet ytterligare så man får en större bonus om man väljer en elbil, säger han till Ekot.
När det gäller kritiken mot förslaget om återbetalningsskyldighet vid export av bonusbilar, ska nu regeringen gå igenom de remissvar som kommer in.
– Det är en fråga som vi så klart kommer att analysera när nu remissynpunkterna på det här förslaget kommer in, säger Bolund (MP) till Ekot.
Bil Sweden analyserar nu exakt hur stora effekter regeringens förslag kan få på försäljningen, enligt organisationen.