×

Ми використовуємо файли cookie, щоб зробити LingQ кращим. Відвідавши сайт, Ви погоджуєтесь з нашими cookie policy.


image

Ekot (with Audio), Kina trappar upp aktioner mot oliktänkande

Kina trappar upp aktioner mot oliktänkande

2020-11-13 13:00:00

I Kina har polisens aktioner mot oliktänkande i regionen Inre Mongoliet tappats upp kraftigt de senaste månaderna. Trots det har asylsökande som Baolige Wurina, fått besked av Migrationsverket att han nu ska skickas tillbaka till Kina.

Eftersom han har deltagit aktivt i protester i Sverige är han rätt för att straffas om han återvänder

– Jag kommer att få livstids fängelse om jag återvänder till Kina, säger Baolige Wurina.Baolige Wurina har deltagit i demonstrationer i Sverige som pågått parallellt med protester i Inre Mongoliet, en till namnet självstyrande region i Kina. Där har mongoliska föräldrar de senaste månaderna hållit sina barn hemma från skolan i protest mot en språkreform som lanserades i somras och gör att viktiga skolämnen ska studeras på kinesiska i stället för på mongoliska.Samma reform har tidigare genomförts i Tibet och Xinjiang och ska enligt myndigheterna vara fullt genomförd 2025, men har lett till starka protester.Det kinesiska kommunistpartiet betraktar språket som ett verktyg för att åstadkomma nationell enhet. I samband med skolstarten i september försökte myndigheterna i Inre Mongoliet krossa skolstrejken och Kinas högsta polischef skickades till regionen. Han beordrade enligt rapporter i Folkets dagblad en "djupgående kamp mot separatism".Samtidigt inleddes en intensiv jakt på personer som uttryckt avvikande åsikter.Polisens listor med namn och fotografier insamlade från nätet visar män och kvinnor i olika åldrar. Listorna sprids av kinesiska medier och det utlovas belöningar på över 100 000 kronor till den som kan ge tips om misstänkta. Bilderna på flera av de misstänkta ser ut att vara tagna vid fredliga gatuprotester.Enligt intresseorganisationen Southern Mongolian Human Rights Information Center ska tusentals personer ha gripits sedan i augusti, uppgifter som är svåra att bekräfta. Under den pågående konflikten har kinesiska myndigheter begränsat informationen från Inre Mongoliet i kinesiska medier, stängt ner mongoliskspråkiga nätsidor och gripit journalister som försökt att rapportera från regionen.– Jag är rädd att jag inte kommer att få träffa mina barn och min fru igen, säger Baolige Wurina.Han är övertygad om att demonstrationerna han deltagit i i Stockholm har dokumenterats av den kinesiska ambassaden och att han kommer att gripas om han återvänder till Kina. Men enligt Migrationsverkets beslut nyligen har han inte kunnat presentera bevis för att han hotas av ett allvarligt straff om han återvänder.


Kina trappar upp aktioner mot oliktänkande

2020-11-13 13:00:00

I Kina har polisens aktioner mot oliktänkande i regionen Inre Mongoliet tappats upp kraftigt de senaste månaderna. Trots det har asylsökande som Baolige Wurina, fått besked av Migrationsverket att han nu ska skickas tillbaka till Kina.

Eftersom han har deltagit aktivt i protester i Sverige är han rätt för att straffas om han återvänder

– Jag kommer att få livstids fängelse om jag återvänder till Kina, säger Baolige Wurina.Baolige Wurina har deltagit i demonstrationer i Sverige som pågått parallellt med protester i Inre Mongoliet, en till namnet självstyrande region i Kina. Där har mongoliska föräldrar de senaste månaderna hållit sina barn hemma från skolan i protest mot en språkreform som lanserades i somras och gör att viktiga skolämnen ska studeras på kinesiska i stället för på mongoliska.Samma reform har tidigare genomförts i Tibet och Xinjiang och ska enligt myndigheterna vara fullt genomförd 2025, men har lett till starka protester.Det kinesiska kommunistpartiet betraktar språket som ett verktyg för att åstadkomma nationell enhet. I samband med skolstarten i september försökte myndigheterna i Inre Mongoliet krossa skolstrejken och Kinas högsta polischef skickades till regionen. Han beordrade enligt rapporter i Folkets dagblad en "djupgående kamp mot separatism".Samtidigt inleddes en intensiv jakt på personer som uttryckt avvikande åsikter.Polisens listor med namn och fotografier insamlade från nätet visar män och kvinnor i olika åldrar. Listorna sprids av kinesiska medier och det utlovas belöningar på över 100 000 kronor till den som kan ge tips om misstänkta. Bilderna på flera av de misstänkta ser ut att vara tagna vid fredliga gatuprotester.Enligt intresseorganisationen Southern Mongolian Human Rights Information Center ska tusentals personer ha gripits sedan i augusti, uppgifter som är svåra att bekräfta. Under den pågående konflikten har kinesiska myndigheter begränsat informationen från Inre Mongoliet i kinesiska medier, stängt ner mongoliskspråkiga nätsidor och gripit journalister som försökt att rapportera från regionen.– Jag är rädd att jag inte kommer att få träffa mina barn och min fru igen, säger Baolige Wurina.Han är övertygad om att demonstrationerna han deltagit i i Stockholm har dokumenterats av den kinesiska ambassaden och att han kommer att gripas om han återvänder till Kina. Men enligt Migrationsverkets beslut nyligen har han inte kunnat presentera bevis för att han hotas av ett allvarligt straff om han återvänder.