19/04 - Κύπρος: Η «κληρονομιά» των Σταυροφόρων και των Ναϊτών
[Η «κληρονομιά» των Σταυροφόρων και των Ναϊτών].
Η πλούσια ιστορία της Κύπρου αποτυπώνει τον ισχυρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της νήσου, αλλά και τις διαχρονικές στενές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, το γεγονός ότι οι Κύπριοι ταυτίζονται περισσότερο με την Ευρώπη ξεκινά από την περίοδο των Σταυροφοριών .
Εκείνη την εποχή η Κύπρος αποτελούσε βάση ανεφοδιασμού των εκστρατειών προς την Ιερουσαλήμ και κέντρο εμπορίου, όμως σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και υπέστη επιθέσεις και λεηλασίες.
Στο υπόγειο του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού βρισκόταν το παρεκκλήσι όπου, σύμφωνα με την παράδοση, παντρεύτηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, πριν λεηλατήσει το νησί και το πουλήσει στους Ναΐτες ιππότες.
Σήμερα το κάστρο φιλοξενεί το Βυζαντινό και Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου.
«... Η δομή είναι πανέμορφη. Βλέπουμε γοτθική αρχιτεκτονική, βλέπουμε κατάλοιπα των Οθωμανών και κατάλοιπα της βρετανικής περιόδου.
Αποτυπώνει λοιπόν σε ευρεία κλίμακα την ιστορία του νησιού, και κυρίως της Λεμεσού, που ήταν πολύ κοντά στην καρδιά του νησιού ... »,
(εξηγεί η αρχαιολόγος Έλενα Στυλιανού).
Η Κύπρος είναι γεμάτη από κάστρα και ερείπια που άφησαν πίσω τους οι Σταυροφόροι και οι Ναΐτες, ικανά να ταξιδέψουν τους επισκέπτες βαθιά πίσω στο χρόνο.