Nyheter för 2013-02-07

Bråk efter mord på politiker i Tunisien

En känd politiker dödades på onsdagen i landet Tunisien. Chokri Belaid var ledare för ett av landets vänsterpartier. Han blev ihjälskjuten vid sitt hus. Mördaren flydde på en motorcykel. När mordet blev känt gick massor med folk ut på gatorna för att protestera. Människor var ledsna och arga. Flera tusen människor samlades vid regeringens hus i huvudstaden Tunis. Det blev bråk med poliserna. Folk brände bildäck och kastade sten på poliserna. Många anklagade regeringspartiet Ennahda för att ha mördat Chokri Belaid. Många människor attackerade partiets kontor för att hämnas. Poliserna har ännu inte gripit mannen som dödade Chokri Belaid. Tunisiens premiärminister Hamadi Jebali sade på onsdagskvällen att landets regering kommer att avgå. - Jag ska bilda en ny regering. Den ska sköta landet fram tills vi kan ha ett val, säger han.

Argentina spelade ut Sverige

Sverige hade ingen chans mot Argentina i fotbollsmatchen på Friends Arena i Stockholm. Argentina tog ledningen efter bara två minuter. När Anders Svensson slarvade med bollen gick Argentina snabbt till anfall och gjorde 1-0. Tjugo minuter senare ledde Argentina med 3-1. Svenskarna ska vara glada att det inte blev fler mål. Det svenska försvaret spelade dåligt. Gång på gång kunde Leo Messi spela fram sina lagkamrater. Andreas Isaksson i målet gjorde flera bra räddningar. Argentina spelade snabbt och hade bollen större delen av matchen. Sverige försökte anfalla och lyckades skapa en del chanser. Jonas Olsson gjorde mål på en snygg nick. Men när Zlatan Ibrahimovic byttes ut i halvtid blev de svenska anfallen ganska ofarliga. Matchen slutade 3-2. Rasmus Elm gjorde mål på frispark i matchens sista minut. Den 22 mars spelar Sverige mot Irland i VM-kvalet.

Vargjakten stoppas tillfälligt

För några dagar sedan började årets vargjakt. Sexton vargar skulle skjutas. Det hade Naturvårdsverket bestämt. Men många protesterade mot jakten. Flera miljögrupper vill stoppa den. De tycker att det finns för få vargar i Sverige. Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden har gått till en domstol och klagat på jakten. De tycker att jakten bryter mot EUs regler. Nu ska domstolen Förvaltningsrätten bestämma om det blir någon mer jakt på varg i vinter. Innan domstolen har bestämt hur det blir får inga vargar skjutas. Jakten stoppas.

Sverige är långt från medaljerna i VM

Det går inget vidare för Sverige i skid-VM i Österrike. Ingen av de svenska åkarna har ännu varit nära en plats bland de bästa. I herrarnas tävling i super-G var Matts Olsson bäste svensk. Han kom på 33e plats. Douglas Hedin kom på 35e plats. Ted Ligety från USA vann guldet i super-G. Gauthier de Tessières från Frankrike blev tvåa. Favoriten Aksel Lund Svindahl från Norge kom på tredje plats.