En stor haj fastnade i en vik utanför Göteborg
2020-09-28 10:44:00
En stor haj fastnade i en vik utanför Göteborg. Människor fick bogsera ut hajen, för att den skulle bli fri.
Det hände i lördags, i skärgården utanför Göteborg. Hajen fastnade i en vik på ön Styrsö. Det var en brugd, som är världens näst största fisk. Bara valhajen är större. Brugden kan bli 12 meter lång. Den äter plankton, som är pyttesmå djur som lever i havet. Den äter genom att simma med öppen mun. Brugden är mycket ovanlig i svenska hav. Brugden som fastnade utanför Göteborg, var minst 6 meter lång.
Det var bara en meter djupt vatten i viken, så hajen fastnade med fenorna i leran på botten. Den kunde inte komma loss och simma ut igen.
Kustbevakningen kom till platsen. Kustbevakningen håller koll vid kusterna och på haven. De hjälper till exempel båtar som har problem. Kustbevakningen kontaktade marinbiologer, som är experter på djur i havet. Först försökte marinbiologerna putta ut brugden med händerna. Men det gick inte. Då fick de hjälp av folk som bor i området.
Håkan Karlsten från Vrångö var en av personerna som hjälpte till. Han berättar att de la en matta runt hajens bakfena och satte fast den i en båt med rep, för att dra ut hajen till djupare vatten. Håkan Karlsten säger att det var fantastiskt att se en så stor haj på nära håll. Det säger han till P4 Göteborg.
– Jag drog tillsammans med alla andra som släpade och drog och stod i vattnet och puttade ut den på djupare vatten. Och stjärtfenan slog upp över relingen på båten emellanåt, när den rörde sig. Den var ju 4-5, 10 meter ifrån hela tiden bara, så att den var ju fantastisk. En häftig uppenbarelse att se, säger Håkan Karlsten.
Båten drog ut hajen några hundra meter. Men hajen var förvirrad, och senare simmade den tillbaka igen. Men till slut kunde Kustbevakningen bogsera ut den stora hajen till djupt vatten, berättar Håkan Karlsten.
– Den var lite förvirrad och simmade in på grunt vatten igen. Och efter det så tog ju Kustbevakningen över och bogserade ut den, när den hade lugnat ner sig lite senare på kvällen, vad jag förstod, säger Håkan Karlsten.
Marinbiologerna säger att brugden mådde bra, och den simmade iväg till djupt vatten igen. De vet inte varför den kom in i viken och fastnade. Men den hade simmat vilse på något sätt.