Flera orsaker till snabba branden i Polarbröds fabrik
2021-02-03 05:13:00
Det fanns inte en tillräcklig helhetssyn för brandskyddet på Polarbröds bageri i Älvsbyn, som brann upp i augusti förra året.
Bageriet har byggts ut i omgångar under 40 år.
Bristen på helhetssyn bidrog till att branden kunde spridas så snabbt, enligt den utredning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nu gjort.
– Vi såg ganska tidigt att det gått väldigt snabbt. Det var automatiskt brandlarm på byggnad, personal på plats, och ändå får det de här katastrofala följderna att en hel fabrik brinner ner, säger Ulf Bergholm, som är olycksutredare på MSB.
Det var den 23 augusti förra året, som bageriet i Älvsbyn började brinna. MSB har nu utrett händelsen för är att ta reda på hur branden kunde spridas så snabbt, och därmed också kunna dra lärdomar för att förhindra liknande händelser.
Utredningen presenteras i dag och lyfter fram en lång rad bidragande orsaker.
Sedan tidigare är det känt att branden troligen orsakades av degrester som fattat eld i ugnen och sedan transporterats vidare i fabriken, och därmed spridit elden. Framförallt blossade branden upp i svalbanan, det utrymme där brödet ska svalna efter gräddning. Där tog branden fart, först oupptäckt, och utrymmet var sen svårt att komma åt för en effektiv släckning.
Hur svalbanan var utformad och att det saknades vattensprinklers i fabriken är exempel som lyfts fram i rapporten. Men framförallt vill Ulf Bergholm trycka på de brister i brandskyddet som uppstått när bageriet under 40 år byggts ut i omgångar.
– Det är en konsekvens av många olika organisationer som varit inblandade genom många år. Det är brandskyddsprojektörer, byggnadsnämnden, det är försäkringsbolag, det är räddningstjänsten själva och Polarbröd som företag också. Man har tappat helheten på hela byggnaden.
Så man kan säga att det är ett gemensamt ansvar för att det kunde bli så här?
– Ja, och vi kan inte peka ut att det är en som är skyldig.
I så fall låter det som att det här är ett problem som kan uppstå vid fler tillfällen om man har liknande scenarier med företag som byggt ut steg för steg?
– Ja, och det är det vi ser i den här utredningen att det är väldigt viktigt att se till helheten i byggnaden.
Polarbröds vd Anders E Johansson välkomnar utredningen, och säger att han känner igen mycket av slutsatserna från deras egen interna utredning.
– Det kan säkert ligga något i det som MSB kommer fram till att helhetsperspektivet, ett ansvar som ligger på många olika aktörer, säkert kan göras bättre. Och det får vara en viktig lärdom framåt både för oss och för andra.
Branden fick omfattande konsekvenser inte bara för företaget – som tappade 75 procent av sin produktion – utan också för hela lokalsamhället. Men nu pågår arbetet med att bygga upp bageriet på nytt, och förhoppningen är att få igång produktionen i det nya bageriet i höst.
MSB har inte utrett själva räddningsinsatsen i Älvsbyn, en sådan granskning görs av Uppsala brandförsvar. Också den utredningen förväntas presenteras till den lokala räddningstjänsten i Älvsbyn under dagen.