×

我們使用cookies幫助改善LingQ。通過流覽本網站,表示你同意我們的 cookie 政策.


image

2019 Farda, June 23 1

June 23 1

ساعت چهارده به وقت تهران. شنوندۀ مجلۀ نیمروزی رادیو فردا هستید.

در نیمروز سه شنبه سوم تیر سال هزار و سیصد و نود و نه خورشیدی برابر با بیست و سوم ژوئن سال دو هزار و بیست میلادی هستیم. شاهید بشیری هستم میزبان در این بخش از برنامه های رادیو فردا. و طی سی دقیقۀ پیش رو مجموعه ای از خبرها و گزارش های متنوع رو با همراهی همکارانم به آگاهی تون می رسونیم. اما پیش از هر چیز تازه ترین خبرها رو بشنویم از همکارم سپیده بهکام.

درود به شما شاهین و شنوندگان رادیو فردا. وزارت خارجۀ آمریکا در حساب توئیتری خود به زبان فارسی با اشاره به افزایش تازۀ موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایران حکومت جمهوری اسلامی را به دروغ پراکنی و زندانی کردن روزنامه نگاران افشاگر متهم کرده و می گوید پیشنهاد کمک های بشردوستانۀ آمریکا همچنان روی میز است. در توئیتر وزارت خارجۀ آمریکا آمده رژیم ایران با انتشار اطلاعات نادرست دروغ پراکنی در مورد شمار واقعی مبتلایان و مرگ و میر و زندانی کردن روزنامه نگارانی همچون شهرام صفری، راه چین را پیش گرفته است. اشارۀ توئیت وزارت خارجۀ آمریکا که سوم تیر منتشر شده به مدیر کانال تلگرامی راویژ پرس، شهرام صفری است که اخیرا به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و انتشار آمار بیماران کووید نوزده زندانی شده است.

در حالی که مقام های ایرانی تحریم های آمریکا را مانعی در راه دستیابی به برخی تجهیزات پزشکی و دارویی می دانند، واشتنگتن بارها تأکید کرده اقلام پزشکی و دارویی مشمول تحریم ها نیست.

نرخ برابری دلار آمریکا و ریال ایران روز سه شنبه در ایران از بیست هزار تومان گذشت و به بیست هزار و چهارصد و هشتاد تومان رسید. نرخ یورو پول واحد اروپا هم با ثبت رکوردی تازه از بیست و سه هزار تومان فراتر رفت. و بهای سکۀ طلا هم به هشت میلیون و هشتصد هزار تومان رسید. این روند صعودی در حالی گزارش می شود که مقام های جمهوری اسلامی آن را مقطعی ارزیابی کرده اند. عبدالناصر حمتی رئیس بان مرکزی می گوید از همین رو دولت فعلا برای ایجاد ثبات با تزریق ارز به بازار اقدام نمی کند.

دخالت رو بیشتر در حد تأمین منابع لازم برای واردات می دونیم. ببینید همین امروز من خدمت شما گفتم ما صد و میلیون دلار فقط همین امروز تأمین کردیم برای کالا. در حالی که کل حجم مبادله در بازار عرضۀ اسکناس زیر چهار میلیون دلاره. یعنی از پنج درصد هم کمتره. ما اگه بخواهیم این جوری دخالت کنیم اگه اجازه بدین که ما دخالتمون این باشه که با نرخ پایین دخالت کنیم و خروج سرمایه اجازه بدیم که این که کاری نداره. و ذخایر...این همینیه که آمریکا می خواد.

در روزهای اخیر و خصوصا پس از تصویب قطعنامۀ تنبیهی شورای حکام آژانس بین مللی انرژی اتمی علیه ایران، روند افزایش بهای ارز و طلا در ایران شدت گرفته است.

خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد که آمریکا پیش نویس قطعنامۀ تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران را به همۀ اعضای شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده است. ایالات متحده پیش تر متن این پیش نویس را تنها در اختیار متحدان خود قرار داده بود. بلومبرگ بر اساس متن این پیش نویس که به آن دست یافته، نوشته است که واشنگتن از اعضای شورای امنیت خواسته است از عرضۀ مستقیم یا غیر مستقیم و فروش یا انتقال سلاح به داخل ایران و از این کشور به خارج جلوگیری کند. بر اساس قطعنامۀ بیست و دو سی و یک شورای امنیت، تحریم تسلیحاتی ایران روز بیست و هفتم مهر امسال منقضی می شود. اما آمریکا با لغو این تحریم ها مخالف است. و کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز از منقضی شدن آن ابراز نگرانی کرده اند.

و جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی در بیانیۀ تازۀ خود گفته است که بنیانگذار و دو تن دیگر از اعضایش با شکایت قرارگاه ثارالله و با اتهامات توهین به رهبری و اقدام علیه امنیت ملی بازداشت شده اند. بر پایۀ این بیانیه، شارمین میمندی نژاد بنیانگذار این جمعیت خیریه، کتایون افرازه بازرس و مرتضی کی منش مسئول روابط عمومی آن به صورت موازی و با خشونت و ضبط کامپیوترها وسرورها بازداشت شده و خبری از محل نگهداری آن ها در دست نیست.

ممنونم از همکارم سپیده بهکام که ما رو در جریان مشروح خبرها قرار داد. اما چکیده ای از اونچه در مجلۀ نیمروزی امروز رادیو فردا تقدیمتون می کنیم:

نگاهی داریم به وضعیت شیوع بیماری کووید نوزده.

توئیتی از وزارت خارجۀ آمریکا رو بررسی می کنیم که تأکید کرده ایران در مورد آمریکا در واقع در مورد کرونا راه چین رو در پیش گرفته.

همین بیانیۀ وزارت خارجۀ ایالات متحده گویای همین هستش که موضوع جدیدی به موضوعات فراوان چالش برانگیزی که بین ایران و آمریکا از قبل وجود داشت، اضافه شده.

موضوع بازداشت اعضای جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی رو پی می گیریم.

بیانیۀ نویسندگان و هنرمندان ایرانی در انتقاد از سانسور رو بررسی می کنیم.

سری هم به شبکه های اجتماعی می زنیم تا ببینیم شما کاربران این شبکه ها به چه مطالبی توجه داشتید. همۀ این ها رو در این مجلۀ نیمروزی خواهید شنید. پس با ما همراه باشید.

بر اساس آماری که به طور روزانه از طرف نهادهای معتبر بین المللی دربارۀ شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان منتشر می شود، ایران جزو ده کشوری است که بیشترین تعداد مبتلایان و قربانیان را دارد. با بازگشایی مراکز خرید، مترو و اماکن عمومی و مذهبی آمار مبتلایان در تعدادی از استان ها بیشتر شده. و حتی مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری گفته اند که در صورت ادامۀ این وضعیت احتمال بازگشت محدودیت ها وجود دارد. همکارم جمشید زند که این خبرها رو دنبال کرده الان در استودیو همراه ماست. تا به جزئیات بیشتری در این زمینه بپردازیم.

سلام به شما و شنوندگان عزیز رادیو فردا. همون طور که اشاره کردین آمار مبتلایان به ویروس کرونا و تعداد قربانیانش در ایران رو به افزایش هست. و چند روزی هم هست که تعداد روزانۀ مبتلایان بیش از دو هزار نفره. و تعداد قربانیان هم در چند روز اخیر سه رقمی شده. از طرف دیگه مقامات بهداشتی تقریبا هر روز دارن تأکید می کنن که پروتکل های بهداشتی آنچنان که باید و شاید رعایت نمی شه. تعداد مبتلایان تا دیروز که اعلام شده به طور رسمی دویست و هفت هزار نفر رو گشذته و تعداد قربانیان هم داره به مرز ده هزار نفر نزدیک می شه. که ایران رو در بین ده کشور اول جهان قرار می ده.

اما آقای ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت دیشب یک بار دیگه در جمع خبرنگاران که در مشهد بود، تأکید کرد که در برخی از شهرها باور مردم به اصول پیشگیری بهداشتی به میزان هفتاد درصد و در تهران بین نه تا یازده درصد کاهش یافته. آقای حریرچی پیش از این هم بارها گفته بود که پروتکل های بهداشتی به ویژه فاصله گذاری اجتماعی رعایت نمی شه. دیشب باز هم اشاره کرد که در مراکز خرید، پاساژها، خودروها، مکان های حمل و نقل، و حتی برخی از مطب های پزشکان خصوصی این فاصله گذاری اجتماعی رعایت نمی شه. و یکی از مهم ترین چالش هایی هست که مقامات بهداشتی به گفتۀ آقای حریرچی با اون ها روبرو هستند.

آقای حریرچی در عین حال بدون اینکه آمار و ارقامی بده گفت که اصول بهداشتی در اماکنی مثل هتل ها، اماکن مذهبی و مساجد بهتر از جاهای دیگه رعایت می شه. اینو هم می دونیم که از چند هفته ای هست که دولت تصمیم گرفته به تدریج اماکن مذهبی و مساجد رو باز بکنه از جمعۀ پیش. در برخی از شهرها نماز جمعه آغاز شد. و این روند به تدریج ادامه داره. ولی تا الان هیچ آماری که چند نفر از اونایی که به اماکن مذهبی، به نماز جمعه ها رفتن مبتلا شدن و یا قربانی ویروس کرونا شدن منتشر نشده.

نکتۀ دیگه هم که بهش اشاره کرد اعلام وضعیت قرمز در بعضی استان ها هست که در چند هفتۀ اخیر تعداد استان ها فرق می کنه. مقامات رسمی استان هایی که در وضعیت قرمز قرار دارند رو بین پنج تا دوازده استان اعلام می کنن. و این ارقام در نوسان هست در حقیقت. و از اونجایی که از اول شیوع کرونا آمار تفکیکی استان ها اعلام نمی شه واقعاً نمی شه گفت که در کدوم استان ها در سه ماه پیش، دو ماه پیش وضع چطور بود و الان چطور شده که آماری که اعلام می شه آمار کلی هست که حنی نهادهای داخلی مثل مرکز پژوهش های مجلس اعتماد چندانی بهش نداره. و نهادهای بین المللی می گن که این آمار بیشتر از این ها هست.

به عنوان مثال می شه به استان گلستان اشاره کرد که در لیست وضعیت قرمز وزارت بهداشت نیست. ولی آقای عبدالرضا فاضل رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان هم هفتۀ پیش هم دیروز گفتش که به دلیل عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی برخی از شهرهای این استان مثل بندر ترکمن، گنبد کاووس و آق بند در وضعیت قرمز قرار دارند. تا دیروز هم که خانم سیما لاری سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد، استان های خوزستان، هرمزگان، کرمانشاه و آذربایجان شرقی در وضعیت قرمز، فارس و کرمان هم در وضعیت هشدار قرار دارند.

June 23 1 June 23 1 23 giugno 1

ساعت چهارده به وقت تهران. Four o'clock Tehran time. شنوندۀ مجلۀ نیمروزی رادیو فردا هستید. You are listening to Nimrozi magazine of Radio Farda.

در نیمروز سه شنبه سوم تیر سال هزار و سیصد و نود و نه خورشیدی برابر با بیست و سوم ژوئن سال دو هزار و بیست میلادی هستیم. At noon on Tuesday, July 3rd of the year one thousand three hundred and ninety-nine, we are equal to the twenty-third of June of the year two thousand and twenty AD. شاهید بشیری هستم میزبان در این بخش از برنامه های رادیو فردا. I am Shahid Bashiri, the host of this episode of Radio Farda. و طی سی دقیقۀ پیش رو مجموعه ای از خبرها و گزارش های متنوع رو با همراهی همکارانم به آگاهی تون می رسونیم. And in the next thirty minutes, we will bring you a collection of various news and reports with the help of my colleagues. اما پیش از هر چیز تازه ترین خبرها رو بشنویم از همکارم سپیده بهکام. But first of all, let's hear the latest news from my colleague Sepideh Behkam.

درود به شما شاهین و شنوندگان رادیو فردا. Greetings to you Shahin and Radio Farda listeners. وزارت خارجۀ آمریکا در حساب توئیتری خود به زبان فارسی با اشاره به افزایش تازۀ موارد ابتلا به ویروس کرونا در ایران حکومت جمهوری اسلامی را به دروغ پراکنی و زندانی کردن روزنامه نگاران افشاگر متهم کرده و می گوید پیشنهاد کمک های بشردوستانۀ آمریکا همچنان روی میز است. Referring to the recent increase in the number of cases of coronavirus in Iran, the US State Department has accused the Islamic Republic of lying and imprisoning whistleblowers, saying that the US humanitarian aid offer is still on the table. در توئیتر وزارت خارجۀ آمریکا آمده رژیم ایران با انتشار اطلاعات نادرست دروغ پراکنی در مورد شمار واقعی مبتلایان و مرگ و میر و زندانی کردن روزنامه نگارانی همچون شهرام صفری، راه چین را پیش گرفته است. According to the US State Department's Twitter account, the Iranian regime has taken the Chinese path by spreading false information about the actual number of patients and the deaths and imprisonment of journalists such as Shahram Safari. اشارۀ توئیت وزارت خارجۀ آمریکا که سوم تیر منتشر شده به مدیر کانال تلگرامی راویژ پرس، شهرام صفری است که اخیرا به اتهام نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و انتشار آمار بیماران کووید نوزده زندانی شده است. The US State Department's July 3 tweet to the director of the Ravi Press Press Telegram Channel is Shahram Safari, who has recently been jailed on charges of spreading lies and disturbing the public and publishing the statistics of nineteen Kuwaiti patients.

در حالی که مقام های ایرانی تحریم های آمریکا را مانعی در راه دستیابی به برخی تجهیزات پزشکی و دارویی می دانند، واشتنگتن بارها تأکید کرده اقلام پزشکی و دارویی مشمول تحریم ها نیست.

نرخ برابری دلار آمریکا و ریال ایران روز سه شنبه در ایران از بیست هزار تومان گذشت و به بیست هزار و چهارصد و هشتاد تومان رسید. نرخ یورو پول واحد اروپا هم با ثبت رکوردی تازه از بیست و سه هزار تومان فراتر رفت. و بهای سکۀ طلا هم به هشت میلیون و هشتصد هزار تومان رسید. این روند صعودی در حالی گزارش می شود که مقام های جمهوری اسلامی آن را مقطعی ارزیابی کرده اند. عبدالناصر حمتی رئیس بان مرکزی می گوید از همین رو دولت فعلا برای ایجاد ثبات با تزریق ارز به بازار اقدام نمی کند.

دخالت رو بیشتر در حد تأمین منابع لازم برای واردات می دونیم. ببینید همین امروز من خدمت شما گفتم ما صد و میلیون دلار فقط همین امروز تأمین کردیم برای کالا. در حالی که کل حجم مبادله در بازار عرضۀ اسکناس زیر چهار میلیون دلاره. یعنی از پنج درصد هم کمتره. ما اگه بخواهیم این جوری دخالت کنیم اگه اجازه بدین که ما دخالتمون این باشه که با نرخ پایین دخالت کنیم و خروج سرمایه اجازه بدیم که این که کاری نداره. و ذخایر...این همینیه که آمریکا می خواد.

در روزهای اخیر و خصوصا پس از تصویب قطعنامۀ تنبیهی شورای حکام آژانس بین مللی انرژی اتمی علیه ایران، روند افزایش بهای ارز و طلا در ایران شدت گرفته است.

خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد که آمریکا پیش نویس قطعنامۀ تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران را به همۀ اعضای شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرده است. ایالات متحده پیش تر متن این پیش نویس را تنها در اختیار متحدان خود قرار داده بود. بلومبرگ بر اساس متن این پیش نویس که به آن دست یافته، نوشته است که واشنگتن از اعضای شورای امنیت خواسته است از عرضۀ مستقیم یا غیر مستقیم و فروش یا انتقال سلاح به داخل ایران و از این کشور به خارج جلوگیری کند. بر اساس قطعنامۀ بیست و دو سی و یک شورای امنیت، تحریم تسلیحاتی ایران روز بیست و هفتم مهر امسال منقضی می شود. اما آمریکا با لغو این تحریم ها مخالف است. و کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز از منقضی شدن آن ابراز نگرانی کرده اند.

و جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی در بیانیۀ تازۀ خود گفته است که بنیانگذار و دو تن دیگر از اعضایش با شکایت قرارگاه ثارالله و با اتهامات توهین به رهبری و اقدام علیه امنیت ملی بازداشت شده اند. بر پایۀ این بیانیه، شارمین میمندی نژاد بنیانگذار این جمعیت خیریه، کتایون افرازه بازرس و مرتضی کی منش مسئول روابط عمومی آن به صورت موازی و با خشونت و ضبط کامپیوترها وسرورها بازداشت شده و خبری از محل نگهداری آن ها در دست نیست.

ممنونم از همکارم سپیده بهکام که ما رو در جریان مشروح خبرها قرار داد. اما چکیده ای از اونچه در مجلۀ نیمروزی امروز رادیو فردا تقدیمتون می کنیم:

نگاهی داریم به وضعیت شیوع بیماری کووید نوزده.

توئیتی از وزارت خارجۀ آمریکا رو بررسی می کنیم که تأکید کرده ایران در مورد آمریکا در واقع در مورد کرونا راه چین رو در پیش گرفته.

همین بیانیۀ وزارت خارجۀ ایالات متحده گویای همین هستش که موضوع جدیدی به موضوعات فراوان چالش برانگیزی که بین ایران و آمریکا از قبل وجود داشت، اضافه شده.

موضوع بازداشت اعضای جمعیت امداد دانشجویی مردمی امام علی رو پی می گیریم.

بیانیۀ نویسندگان و هنرمندان ایرانی در انتقاد از سانسور رو بررسی می کنیم.

سری هم به شبکه های اجتماعی می زنیم تا ببینیم شما کاربران این شبکه ها به چه مطالبی توجه داشتید. همۀ این ها رو در این مجلۀ نیمروزی خواهید شنید. پس با ما همراه باشید.

بر اساس آماری که به طور روزانه از طرف نهادهای معتبر بین المللی دربارۀ شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان منتشر می شود، ایران جزو ده کشوری است که بیشترین تعداد مبتلایان و قربانیان را دارد. با بازگشایی مراکز خرید، مترو و اماکن عمومی و مذهبی آمار مبتلایان در تعدادی از استان ها بیشتر شده. و حتی مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری گفته اند که در صورت ادامۀ این وضعیت احتمال بازگشت محدودیت ها وجود دارد. همکارم جمشید زند که این خبرها رو دنبال کرده الان در استودیو همراه ماست. تا به جزئیات بیشتری در این زمینه بپردازیم.

سلام به شما و شنوندگان عزیز رادیو فردا. همون طور که اشاره کردین آمار مبتلایان به ویروس کرونا و تعداد قربانیانش در ایران رو به افزایش هست. و چند روزی هم هست که تعداد روزانۀ مبتلایان بیش از دو هزار نفره. و تعداد قربانیان هم در چند روز اخیر سه رقمی شده. از طرف دیگه مقامات بهداشتی تقریبا هر روز دارن تأکید می کنن که پروتکل های بهداشتی آنچنان که باید و شاید رعایت نمی شه. تعداد مبتلایان تا دیروز که اعلام شده به طور رسمی دویست و هفت هزار نفر رو گشذته و تعداد قربانیان هم داره به مرز ده هزار نفر نزدیک می شه. که ایران رو در بین ده کشور اول جهان قرار می ده.

اما آقای ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت دیشب یک بار دیگه در جمع خبرنگاران که در مشهد بود، تأکید کرد که در برخی از شهرها باور مردم به اصول پیشگیری بهداشتی به میزان هفتاد درصد و در تهران بین نه تا یازده درصد کاهش یافته. آقای حریرچی پیش از این هم بارها گفته بود که پروتکل های بهداشتی به ویژه فاصله گذاری اجتماعی رعایت نمی شه. دیشب باز هم اشاره کرد که در مراکز خرید، پاساژها، خودروها، مکان های حمل و نقل، و حتی برخی از مطب های پزشکان خصوصی این فاصله گذاری اجتماعی رعایت نمی شه. و یکی از مهم ترین چالش هایی هست که مقامات بهداشتی به گفتۀ آقای حریرچی با اون ها روبرو هستند.

آقای حریرچی در عین حال بدون اینکه آمار و ارقامی بده گفت که اصول بهداشتی در اماکنی مثل هتل ها، اماکن مذهبی و مساجد بهتر از جاهای دیگه رعایت می شه. اینو هم می دونیم که از چند هفته ای هست که دولت تصمیم گرفته به تدریج اماکن مذهبی و مساجد رو باز بکنه از جمعۀ پیش. در برخی از شهرها نماز جمعه آغاز شد. و این روند به تدریج ادامه داره. ولی تا الان هیچ آماری که چند نفر از اونایی که به اماکن مذهبی، به نماز جمعه ها رفتن مبتلا شدن و یا قربانی ویروس کرونا شدن منتشر نشده.

نکتۀ دیگه هم که بهش اشاره کرد اعلام وضعیت قرمز در بعضی استان ها هست که در چند هفتۀ اخیر تعداد استان ها فرق می کنه. مقامات رسمی استان هایی که در وضعیت قرمز قرار دارند رو بین پنج تا دوازده استان اعلام می کنن. و این ارقام در نوسان هست در حقیقت. و از اونجایی که از اول شیوع کرونا آمار تفکیکی استان ها اعلام نمی شه واقعاً نمی شه گفت که در کدوم استان ها در سه ماه پیش، دو ماه پیش وضع چطور بود و الان چطور شده که آماری که اعلام می شه آمار کلی هست که حنی نهادهای داخلی مثل مرکز پژوهش های مجلس اعتماد چندانی بهش نداره. و نهادهای بین المللی می گن که این آمار بیشتر از این ها هست.

به عنوان مثال می شه به استان گلستان اشاره کرد که در لیست وضعیت قرمز وزارت بهداشت نیست. ولی آقای عبدالرضا فاضل رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان هم هفتۀ پیش هم دیروز گفتش که به دلیل عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی برخی از شهرهای این استان مثل بندر ترکمن، گنبد کاووس و آق بند در وضعیت قرمز قرار دارند. تا دیروز هم که خانم سیما لاری سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد، استان های خوزستان، هرمزگان، کرمانشاه و آذربایجان شرقی در وضعیت قرمز، فارس و کرمان هم در وضعیت هشدار قرار دارند.