nyheter från 2016-12-16
Folket har börjat lämna Aleppo
Den syriska regeringens soldater har nu tagit makten i staden Aleppo. De har fått hjälp av ryska stridsflygplan. Striderna är slut. Människorna som varit instängda i staden kan nu få hjälp. Bussar och bilar har på fredagen hämtat flera tusen människor. De får åka till staden Idlib. Fler än 30 tusen människor finns kvar i de delar av staden som varit stängda på grund av strider. Alla hoppas att transporterna kan fortsätta. Men ingen är säker. Flera gånger har bussarna stoppats. Striderna i Aleppo har varit mycket hårda. Människor där har haft det mycket svårt. Många har dödats av skadats av bomber. Flera sjukhus har bombats. Flera av världens ledare säger att striderna i Aleppo bryter mot krigets lagar. Det är en stor framgång för Syriens president Bashar al-Assad att hans soldater tagit Aleppo. Det är Syriens största stad och har varit rebellernas viktigaste stad. Rysslands president vill nu ha ett möte om fred i hela Syrien. Flera sådana möten har ordnats utan att lyckas. Kriget i Syrien har hållit på i över fem år.
EU ska fortsätta straffa Ryssland
Ledarna i Europeiska Unionen, EU, har träffats för årets sista möte. De har bland annat pratat om kriget i Syrien. Med på mötet var Aleppos borgmästare Brita Hagi Hasan. – Världen är tyst samtidigt som det händer brott mot mänskligheten i Syrien, sade han. – Vi kan inte få tillbaka det vi har förlorat. Men vi kan rädda det som är kvar, sade Brita Hagi Hasan. Ryssland är ett av länderna som krigar mot folket i Syrien. Sveriges statsminister Stefan Löfven vill att EU straffar Ryssland för sina bomber i kriget. Resten av EU håller inte med. Men de är överens om att fortsätta med de tidigare straffen mot Ryssland. EU straffar Ryssland på olika sätt för att Ryssland tagit området Krim från Ukraina.
Bråket är slut i Miljöpartiet
Miljöpartiet har haft problem med politiker som inte håller med partiets ledare om politiken. Flera politiker i riksdagen har slutat samarbeta med de andra. Men nu verkar bråket vara över. – Vi har hittat ett sätt att jobba ihop igen. När vi får olika åsikter nästa gång så vet vi hur vi ska lösa problemen, säger miljöpartisten Carl Schlyter. Han var en av dem som tidigare inte ville samarbeta med partiets ledare. Det var i våras som problemen började för Miljöpartiet. Deras bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades sluta. Han hade haft kontakt med extrema grupper. En annan miljöpartist slutade efter att han vägrat ta en kvinna i hand. Miljöpartiets ledare Åsa Romson tvingades sluta. Isabella Lövin tog över och leder nu partiet med Gustav Fridolin.
Experter vill ändra lag om personliga assistenter
Regeringen vill spara pengar på personliga assistenter till personer med funktionsnedsättningar. Det senaste året har flera personer med funktionsnedsättningar förlorat sin rätt till hjälp av en assistent. Nu säger experter att regeringen måste ändra på lagen. Annars finns det risk att fler förlorar sina personliga assistenter. Lagarna är inte tillräckligt tydliga. Regeringen lovar nu att se till så att alla som behöver personliga assistenter ska få ha kvar dem. – Det är inte meningen att de som behöver hjälp ska bli helt utan hjälp, säger minister Åsa Regnér.
Facebook vill stoppa falska nyheter
Det har länge varit ett problem att falska nyheter sprids på sajten Facebook. Många människor har svårt att se ifall en nyhet är sann eller falsk. Nyheterna kan spridas till tusentals människor. Nu vill Facebook stoppa de falska nyheterna. De ska samarbeta med organisationer som undersöker om nyheter är sanna eller falska. Facebook ska också ordna så att människor kan anmäla när de hittar nyheter som kan vara falska.
Tre Kronor vann i Ryssland
Under fyra dagar spelas tävlingen Channel One Cup i ishockey för herrar. Sverige fick en bra start. Sveriges landslag Tre Kronor vann över Ryssland med 3-1. Det var en överraskande seger. Ryssland har många av sina stjärnor med i laget. Sverige hade inte sitt bästa lag. Flera spelare hade tackat nej. – Det var en seger som vi fick kämpa oss till. Det ryska laget var bra, säger Sveriges ledare Rikard Grönborg.
Forskare ska undersöka snö
Forskare vid Luleås tekniska universitet ska börja forska på snö. De har ordnat ett helt nytt laboratorium för det. Forskarna ska titta på vad som händer med snö som ligger på marken. Det är viktigt att veta när snön faller och det blir halt på vägarna. – Förstår vi vad som händer med snön så vet vi om är bättre med en plogbil eller en bil som saltar vägarna, säger Johan Casselgren som är en av forskarna. Det är också viktig forskning för företag som gör bildäck och för skidåkare som tävlar. Med hjälp av laser kan forskarna se hur snön ser ut inuti. Kanske kan forskningen också se till att snön i skidbackarna håller längre på vintrarna.
Laleh kan vinna flera grammis
Artisten Laleh kan vinna många priser på Grammisgalan i februari nästa år. I går blev det klart vilka som tävlar om de fina priserna i musik. Laleh har chans att vinna priserna årets kompositör, årets pop, årets producent och årets låt. I tävlingen om årets låt är också Zara Larsson, Mike Perry, Miriam Bryant och Samir och Viktor med. Gruppen Kent är också med och tävlar om många av priserna. Bland annat i tävlingen om årets artist och årets rock. Årets album är ett av de finaste priserna. Där tävlar Kent mot bland annat Frida Hyvönen som i höstas gav ut albumet Kvinnor och barn. – Jag skulle bli jätteglad om jag vann, säger Frida Hyvönen.