Dansband har drabbats hårt av coronakrisen
Dansband har drabbats hårt av coronakrisenLyssna från tidpunkt:
2021-05-14 13:36:00
Dansband har drabbats hårt av coronakrisen. Dansbanden i Sverige kan inte åka runt och spela som vanligt och människor kan inte gå ut och dansa. Flera band har redan slutat.
Musik: Dansbandslåten med Bröderna Blåz.
Dansband är väldigt populärt i Sverige. Ungefär 3,5 miljoner människor går ut och dansar varje år på flera tusen danskvällar runt om i Sverige. Det säger dansbandsexperten Thomas Deutgen till tidningen Expressen. Fler går på dans än på fotboll. Det är en folkrörelse som är viktig för många, säger Kjetil Granli till SVT Väst. Han spelar trummor i bandet Streaplers.
– Så den här folkrörelsen med dans den betyder väldigt mycket för väldigt många människor.
Före coronapandemin fanns mellan 30 och 40 band som levde på att spela dansband, säger Kjetil Granli. Men nu kan människor inte gå ut och dansa. Flera band har redan slutat och om ett år tror Kjetil Granli att hälften av banden kommer att vara borta.
– Hälften, tror jag, hälften.
Dansband kan vara den bransch som har drabbats hårdast av krisen. Det sade Ulf Georgsson från bandet Flamingokvintetten, redan förra hösten till P4 Sjuhärad.
– Ja, det är förskräckligt, det är det, det kanske är den bransch i landet, i hela världen nästan som har drabbats värst, för det är ju så att det är den mest svenska kulturyttring vi har, den är unik, det finns bara i Sverige egentligen.
Det är inte bara musikerna i banden som drabbas. Många andra, som sköter ljud och ljusteknik och bokar lokaler till exempel, förlorar jobb och inkomst. Det säger Kjetil Granli och Kenny Samuelsson i Streaplers, till SVT Väst.
– Vi har ju bokare, produktionsbolag som inte kan boka artister som de lever på, så det slår i jättemånga led.
– Vi har inte sett slutet riktigt än, hur det här kommer att bli.
Bandet Streaplers är ett gammalt dansband från Kungälv utanför Göteborg. De startade 1959 och i år vann de musikpriset Grammis för bästa dansband. Trummisen Kjetil Granli säger till SVT att de kommer att fortsätta.
– Haha, vi ger oss inte!