I Kiruna har många nyanlända fått jobb
2020-11-04 10:15:00
Det är svårt för nyanlända att få jobb på många platser i Sverige. Men i staden Kiruna finns det mycket jobb. Där växer gruvan och hela staden flyttar. Nästan alla nyanlända har fått jobb i Kiruna.
Staden Kiruna ligger i norra Sverige, norr om polcirkeln. Där finns en stor gruva. Företaget LKAB har grävt efter järnmalm i gruvan i mer än 100 år. Nu växer gruvan. LKAB borrar under staden Kiruna. Därför måste hela staden flytta. Då finns det mycket jobb. Det är brist på arbetskraft i Kiruna.
Hösten 2015 kom många flyktingar till Sverige. 900 vuxna asylsökande kom till Kiruna. 200 av dem har stannat. Nästan alla har fått jobb. Nio av tio asylsökande som stannade i Kiruna har fått jobb. Flyktingarna blev en stor vinst för Kiruna. Det säger Monica Isaksson till Ekot. Hon är chef för arbetsmarknad och integration i Kiruna kommun.
– Det har gått väldigt bra, Kiruna har ju en blomstrande arbetsmarknad, och de flesta som blivit kvar här, de har kommit i arbete och startat sin integration i kommunen, säger Monica Isaksson.
Många asylsökande har fått enklare jobb, där man inte behöver så mycket utbildning. Till exempel inom äldreomsorg, med turister och på restaurang.
Men gruvbolaget LKAB behöver också fler som kan jobba med gruvan, till exempel lastbilschaufförer. Mohammed Ahmed från Jemen är 35 år. Han fick fast jobb på gruvbolaget LKAB efter en utbildning till automationstekniker. Han säger till Ekot att han känner sig som en del av samhället. Jobbet får honom att känna sig trygg, säger han.
– Jag känner mig trygg. Jag känner att jag är en del av det här samhället när man har jobb, man känner att man har värde, säger Mohammed Ahmed.