EU backar inte om brexit
2020-10-15 19:25:00
Det är ingen rörelse från EU:s sida i förhandlingarna om ett framtida avtal efter brexit. Det är britterna som måste ändra sina bud, det är uppmaningen från toppmötet i Bryssel.
Ett avtal måste baseras på vårt mandat, särskilt när det gäller rättvis konkurrens, tillträde till fiskevatten och tvistelösning, sa EU:s ordförande Charles Michel, efter diskussionen med EU:s stats- och regeringschefer om den framtida relationen med Storbritannien. Särskilda säkerhetsåtgärder vidtogs under de samtalen på toppmötet, ledarna fick inte ha med sig medhjälpare och inga mobiler eller surfplattor, allt för att hålla samtalen konfidentiella. Det gemensamma budskapet efter dessa hemliga diskussioner är tydligt: EU rör inte på sig, det är britterna som måste rucka på sina positioner för att man ska komma framåt i förhandlingarna.
Vi uppmanar Storbritannien att göra de nödvändiga förflyttningarna, manade Charles Michel.
Därtill kräver EU att Storbritannien drar tillbaka de kontroversiella delarna i det brittiska lagförslaget som bryter mot utträdesavtalet parterna enats om.
Reaktionen från Storbritannien lät inte vänta på sig. Den brittiska chefsförhandlaren David Frost var snabbt ute på Twitter och beklagade EU:s bristande förhandlingsvilja. Att kräva att bara den ena sidan rör på sig är ett ovanligt sätt att förhandla på skrev Frost. Och han meddelade att premiärminister Boris Johnson ska fatta beslut om nästa steg imorgon.
Under tiden ökar nu EU-sidan sina förberedelser för en framtid utan avtal. Men säger samtidigt att man vill fortsätta förhandla med målsättningen att sy ihop en uppgörelse i slutet av månaden. Chefsförhandlaren Michel Barnier föreslår nya samtal i London med start på måndag.
Men att gå in i den så kallade tunneln, med intensiva förhandlingar under radiotystnad ända till målet är inte aktuellt. Då krävs att man har ett avtal inom räckhåll. Och där är man inte än, särskilt inte när det gäller de tre stötestenarna: rättvis konkurrens, fiske och tvistelösning. Sa Michel Barnier.
Det krävs att vi ser möjligheten till avtal. Vi är inte där än när det gäller tre områden, sa Barnier.