FHM om dolda Facebookgruppen: “Obehagligt”
2021-02-09 14:57:00
Folkhälsomyndigheten reagerar med obehag på uppgifterna om hur en en kampanj i sociala medier sprider mycket grova budskap om personer kopplade till den svenska hanteringen av coronapandemin.
Enligt Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, har myndigheten märkt att “halvsanningar och påhopp” dykt upp i internationella medier i perioder.
“Att de jobbar aktivt med påverkan i en dold grupp är verkligen anmärkningsvärt”, säger han till Ekot.
Ekot och Vetenskapsradion har fått inblick i en dold Facebookgrupps aktiviteter. Medlemmar har fått fram budskap i stora internationella medier och i inlägg beskrivs försök att få andra länders regeringar att agera mot Sverige under pandemin. Bland de drygt 200 medlemmarna finns akademiker, opinionsbildare, forskare vid svenska universitet och andra som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset.
Christer Janson är presschef på Folkhälsomyndigheten.
– Det vi fått veta är obehagligt och det är chockerande att det här pågår. Vi har märkt av att det varit mycket fel och halvsanningar och påhopp i internationella medier i perioder och det här kommer också tillbaka snabbt när de svenska medierna rapporterar om vad de utländska skriver, säger han till Ekot.
Ekot och Vetenskapsradion har under en längre tid haft inblick i den dolda Facebookgruppen, i inläggen och aktiviteterna under en längre tid. Medlemmar samordnar aktiviteter där och tar budskapen vidare till kommentarsfält, Twitter, svenska och stora internationella medier.
Experter inom informationspåverkan har analyserat aktiviteten. De betonar att det är naturligt och helt tillåtet med opinion och kritik mot hanteringen av coronahanteringen i Sverige men de är bekymrade över metoderna och det de beskriver som ett aggressivt tonläge från gruppens medlemmar i sociala medier.
På gruppens Twitterkonto beskrivs den svenska hanteringen av coronaviruset med paralleller till nazismen och brott mot mänskligheten. Det hatiska tonläget i sociala medier under lång tid kan trigga gränslösa personer att begå brott, enligt flera experter Ekot talat med.
Ledaren för Facebookgruppen har avböjt en bandad intervju men svarar i ett mejl att det är löjligt, och att det i de flesta länder är positivt att stå upp för mänskliga rättigheter. Han skriver att syftet med Facebookgruppen är att skapa ett tryggt sammanhang för medlemmarna att ägna sig åt opinionsbildning.
Men Christer Janson, presschef vid Folkhälsomyndigheten, är också bekymrad över tonläget. Han reagerar på att flera forskare vid svenska universitet är aktiva i gruppen.
– Den här gruppen är kopplad till just forskningsvärlden och att de jobbar aktivt med påverkan i en dold grupp, det är verkligen anmärkningsvärt, säger han.
En av de högt meriterade forskarna som ingår i gruppen och som vi talat med understryker att han är med i väldigt många Facebookgrupper. Han tar avstånd från hårt språkbruk och vissa inlägg men menar att han inte har något ansvar för vad andra säger i gruppen och att där också finns intressanta inlägg. Vi har också sökt flera andra forskare i Facebookgruppen men som avböjt medverkan.