Kinas parti med stort PLyssna från tidpunkt:
2021-03-05 04:00:00
I Kina pågår årets stora sammanträde i parlamentet, folkkongressen.
Men i praktiken styrs landet av kommunistpartiet – från politiska toppskiktet ned till gatunivå och ut i företagsorganisationer och kulturliv.
“Partiet har ett stadigt, ensamt grepp om makten”, säger Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator.
Hur ser maktfördelningen ut?
Kommunistpartiet har ett stadigt, ensamt tag om makten i Kina. På toppen finns partiets centralkommitté om hundra personer, som väljer en politbyrå, som i sin tur väljer ett ständigt utskott. Och det är där den yttersta makten i landet finns. Där är president Xi Jinping generalsekreterare, och runt sig har han sex andra, lite äldre, män.
Hur ser det ut lokalt och ute i landet?
Partiorganisationen fortsätter liksom att klona sig, från högsta nivån ned till lägsta och utåt sidorna. Ned på provinsnivå finns också en partisekreterare. Det finns en provinsguvernör också, han förhåller sig som premiärministern till presidenten, han är liksom nummer två. I städerna är partisekreteraren högst rankad, borgmästaren brukar vara nummer två. Det fortsätter ned på bynivå, eller städernas gatunivå, där det också finns partisekreterare som ska se till att partiets direktiv åtföljs. Ut i både företag och kulturliv finns partisekreterare.
Finns det några andra partier?
Ja, det finns ett antal stödpartier. Där brukar man ta fram Kinas flagga som exempel. Där lyser den stora, gula stjärnan i mitten, som kommunistpartiet. Småstjärnorna, som man inte riktigt tänker på, symboliserar de mindre partierna. Det funkar ungefär så att kommunistpartiet ibland frågar hur de mår, och då brukar de svara “bra”. En del av personerna från småpartierna får sitta i folkkongressen, något som gör den extra dekorativ.